ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI İLE BİR ARAYA GELEN PAGEV YETKİLİLERİ SEKTÖRÜN SESİ OLDU

PAGEV’den plastik poşetlerin ücretli satılmasına kademeli geçiş önerisi

AB ile uyum süreci çalışmaları kapsamında hazırlanan Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği uyarınca 1 Ocak 2019 itibariyle 25 kuruştan satılacak plastik alışveriş poşetleri gündemdeki yerini koruyor. Konu ile ilgili pek çok farklı ses yükselirken PAGEV, üreticilerin mağdur edilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor. Son olarak Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir araya gelen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu ve sektör temsilcileri, plastik alışveriş poşetlerinin ücretlendirilmesi ve geri kazanım katılım payı uygulaması konusunda beklentilerini ve çözüm önerilerini paylaştı.

Plastik poşetlerin para ile satılmasının gündeme gelmesinin ardından perakendeciler tarafından 2018 yılı itibariyle uygulamaya geçilmesi için yoğun bir kampanya yapılmıştı. Sektörün sorunlarının giderilmesi noktasında önemli çalışmalar yürüten PAGEV yetkilileri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile görüşerek böyle ani bir geçişin birçok firmanın kapanmasına yol açacağını belirterek uygulamanın 2019 yılı Ocak ayına ertelenmesini sağlamıştı. Sürece hazır olmayan üreticiler böylece nefes almıştı.

Bu yıl tekrar gündeme gelen poşetlerin ücretli satılması Cumhurbaşkanlığının 100 günlük programında aynı şekilde yer buldu. Mecliste uygulama ile ilgili düzenlemeler yapılırken plastik alışveriş poşetleri 1 Ocak 2019’dan itibaren 25 kuruş bedelle satılacak. Sürecin çok hızlı işlediğine dikkat çeken PAGEV yetkilileri ve sektör temsilcileri, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile bir araya gelerek konu ile ilgili görüş ve önerilerini paylaştı.

Plastik alışveriş poşetlerinin ücretli satılmasının ve “Geri Kazanım Katılım Payı”nın mevcut hali ile plastik sektöründe hizmet veren sanayicilerin yıkımına yol açabileceğine dikkat çeken PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu; “Söz konusu uygulamada süreç çok hızlı işliyor. Sanayicilerimizin mağdur olmaması için geçişin zamana yayılması kritik rol oynuyor. Sektör temsilcilerimizle çok uzun zamandır konu üzerine kafa yoruyoruz. Bu konu ile ilgili görüş ve önerilerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum ile paylaştık. Görüşmede konuya yönelik üç temel önerimiz vardı: Birinci önerimiz geçen sene PAGEV’in talebi üzerine bir sene ertelenen sürecin 3 senelik bir kademeli geçişe olanak sağlayacak şekilde düzenlenmesi oldu. Sektör temsilcilerimiz bir yandan üretim yaparken diğer yandan da teknolojiye uyum için birçok alanda yatırım yapıyor. Bu nedenle yeni uygulamaların kademeli olarak uygulanarak zamana yayılması gerekiyor. Bakanlığın şu anki mevzuatında çift kat 0,15 mikron üzerindeki tüm poşetlerin para ile satılması öngörülüyor. Biz AB’de olduğu gibi 0,50 mikron kalınlık üzeri poşetlerin bu kanun kapsamı dışına alınmasını ikinci talebimiz olarak ilettik. Üçüncü önerimiz ise şu anki mevzuatta kendine yer bulmayan, biyobozunur biyoplastiklerin de bu kanun kapsamı dışına alınması oldu” dedi.

Bakan Kurum ile görüşmede altını çizdikleri bir diğer konunun ise “plastik karşıtı söylemler” olduğuna dikkat çeken Yavuz Eroğlu şunları söyledi; “Kamuoyuna yönelik verilen beyanatlarda plastik karşıtı söylemler alışveriş poşeti üreten firmalarımızı zora sokuyor. Bu tarz söylemler bankaların özellikle alışveriş poşeti üreten firmalarımıza karşı kredilerini geri çekmesine ve yeni kredi vermemesine sebebiyet veriyor. Bu sanayicimize ağır bir darbe olacak çok hassas bir noktadır. Görüşmememizin ardından Sayın Bakanımızın basına verdiği röportajda “plastik karşıtı değiliz” söylemi bizleri çok mutlu eden pozitif bir söylemdir. Bu hassasiyetin önümüzdeki dönemlerde de süreceğine inanıyoruz. Yine Sayın Bakanımıza ilettiğimiz önerilerimizden biyobozunur biyoplastiklerin ücretsiz olması konusunda olumlu bir geri dönüş alacağımıza inanıyoruz. Süreçte çok ileri bir noktaya varıldığı için plastik alışveriş poşetlerinde ücret uygulamasının kademeli yapılması noktasında ise maalesef çok umutlu değiliz.”

Söz konusu buluşmanın son derece verimli geçtiğini belirten PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, toplantıyı organize eden AK Parti Milletvekili Ahmet Kılıç ve Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Plastik Komite Başkanı Kağan Yeşil’e; toplantıya katılım gösteren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanı sıra Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Çevre Yönetimi Genel Müdürü Sebahattin Dökmeci, ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Muhammet Ecel, Atık Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Varır, Sunteks Plastik adına Esat Hisarcıklılar, Huzur Plastik adına Rüknet Yeşilyurt, Eren Plastik adına Zafir Gençer, PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz ve PAGEV Genel Sekreteri Ertan Güneş'e teşekkür etti.

Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’nde “Geri Kazanım Katılım Payı” adı altında Plastik Ambalaj üreticilerinin ve ithalatçılarının piyasaya sürdükleri ürün kg bedeli üzerinden 60 kuruş (alışveriş poşeti başına 15 kuruş) bedeli bütçeye gelir kaydedilmek üzere mal müdürlüklerine ödemeleri şartı getirilmesi teklif edilmişti. Ekonomi ve çevre yönetimiyle yapılan müzakereler sonucunda bu bedelin üreticilerden değil piyasaya süren firmalardan alınması şeklinde değiştirildi.