PAGÇEV ‘İSTANBUL’DA ÇÖP VE ATIK YÖNETİMİ’ PANELİNDE YER ALDI

Altınbaş Üniversitesi Enerji ve Çevre Araştırma Merkezi (EÇAM) tarafından düzenlenen ‘İstanbul’da Çöp ve Atık Yönetimi’ paneli, üniversitenin Gayrettepe yerleşkesinde 30 Nisan 2019 tarihinde gerçekleştirildi.

Gerçekleşen panelde İstanbul Büyükşehir Belediyesi temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve sanayi kuruluşları temsilcilerinin sunumları ile temiz çevre için atık yönetimi konusu konuşuldu.

EÇAM Müdürü Dr. Diğdem Soyaltın Colella panelin açılış konuşmasını yaptı. Yaptığı konuşmada, Türkiye’de atık yönetimi konularında farkındalığın arttırılması gerektiğini ve buna katkı sunmak istediklerini söyledi.

Konuşmacı olarak katıldığımız panelde Çevre ve Atık Yönetimi Uzmanı Habibe Tosun, Türkiye’de günlük 87 bin ton, yıllık 32 milyon ton atık üretildiğini belirterek “Kişi başına 1.17 kilogramlık bir atık oluşuyor. Atıkların sadece yüzde 9.8’inin geri kazanım tesislerine gönderildiğini, yüzde 0.2’lik bir kısmının ise yakılarak veya başka yöntemlerle bertaraf edildiğini anlatan Tosun şöyle konuştu:

ATIKLARI AYRIŞTIRMAK ÇOK ÖNEMLİ

“Hepimiz birer atık üreticisiyiz, bu yüzden hepimize düşen görevler var. Bunlardan birisi de ambalaj atıklarını ayrı olarak biriktirmemiz.  Biliyorsunuz atıklar birbirine karıştığı zaman onları ayırmak da büyük sorun oluyor. Kağıt ıslandığında ve çöpe karıştığında geri dönüşümü mümkün olmuyor, bu nedenle bunların ayrı toplanması çok önemli.”

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLMÜŞ ÜRÜNE BAKIŞ DEĞİŞMELİ

İnsanların geri dönüşümle elde edilen ürünlere güvenini attırmak gerektiğini vurgulayan Habibe Tosun şunları söyledi:

“Yeniden kullanım, geri kazanım ve geri dönüşüm esaslarımız var. Yeniden kullanımda toplama ve temizleme dışında herhangi bir işleme tabi tutulmadan ürün şeklini koruyarak tekrar kullanıma sokulur. Geri kanımda bazı kimyasal ve biyolojik işlemlerden geçer. Geri dönüşümde de kimyasal ve fiziksel dönüşümden geçerek yeni bir ürün halini alır.”

ATIK TOPLAMA SİSTEMİ RESMİLEŞMELİ

Ambalaj atıkları değerli olduğu için kendiliğinden oluşmuş, işleyen bir atık toplama sisteminin bulunduğunu vurgulayan Habibe Tosun, “Bu sistem kendi içinde dönüyor. Ama bizim istediğimiz bu işlerin resmi olarak yürütülmesi” diye konuştu.

DÖNGÜSEL EKONOMİ VE SIFIR ATIK

Atık konusu gündeme gelince “döngüsel ekonomi” kavramından da söz etmek gerektiğini vurgulayan Habibe Tosun şöyle devam etti:

“Döngüsel ekonomi, yeni bir ekonomi modeli. Normalde biz aldığımız ürünleri kullanıp atıyoruz. Ama döngüsel ekonominin mantığı israf yapmadan üretim, tüketim ve geri dönüşüm. Hedefimiz bu ve atık üretimini en aza indiriyoruz. Sıfır atık kavramı da buradan ortaya çıkıyor. Evde ambalajlarımızı ayırdığımızda geriye neredeyse hiçbir şey kalmayacak.”