Plastik Sektöründe Geri Dönüşüm Seferberliği Başlatıldı

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), “PAGEV Türk Plastik Endüstrisi Kongresi”nin on dördüncüsünü Ambalaj Atıklarının Yetkilendirilmiş Kuruluşu PAGÇEV organizasyonu ile 3 Aralık 2019 tarihinde Hilton Bomonti Hotel İstanbul’da gerçekleştirdi. Kongrenin ana teması “İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Perspektifinden Geri Dönüşüm” oldu. Gün boyu süren kongrede, Türkiye ve yurt dışından uzmanlar, sektör temsilcileri ve akademisyenler sektörün geleceğini geri dönüşüm çerçevesinden tartıştı. Ayrıca 'Sıfır Atık İçin Geri Dönüşüm' başlıklı bir de panel gerçekleştirildi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) 'Plastiğin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok' sloganıyla plastiklerin bilinçli tüketimi ve sıfır atık için geri dönüşüm seferberliği başlattı. Toplumu geri dönüşüm konusunda bilinçlendirecek kampanya, bu yıl 14'üncüsü düzenlenen Türk Plastik Endüstri Kongresi'nin açılışında tanıtıldı. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, yan kuruluşu PAGÇEV ile 6 yılda 1 milyon 36 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürerek Türkiye ekonomisine 2 milyar 882 milyon liralık katkı sağlandığını dile getirdi.

GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN PLASTİKLER EKONOMİK DEĞERDİR

Plastiklerin insan hayatındaki yerine vurgu yapan ve bilinçli tüketim ile geri dönüşüm konusunda kamuoyunu bilinçlendirmeye yönelik başlatılan kampanya 'Plastiğin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok' sloganıyla yürütülecek. PAGEV bu kampanyayla 7'den 70'e herkesin geri dönüşüm zincirinin bir parçası olmasını hedefliyor. Kampanya hakkında bilgi veren PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu toplantıda bilinçli tüketim ve geri dönüşüm seferberliği başlattıklarını belirtti. Piknik alanlarında ve denizlerde plastik atıklar olduğunu söyleyen Eroğlu, "Hiçbir plastik atık kendi kendine ne piknik alanına ne de denizlere gitti, bunları bizler yapıyoruz. Bilinçsiz tüketiyoruz, geri dönüşme götürmek yerine ortalığa bırakarak kirlilik yaratıyoruz. Bu kirliliğin engellenmesi çok önemli. Çevrenin korunması adına bu büyük bir sorumluluk. Geri dönüştürdüğümüz kaynaklar ülkemiz için de ekonomik değerdir" diye konuştu.

ÇEVRE KİRLİLİĞİNE ÇÖZÜM; GERİ DÖNÜŞÜM

"Bilinçli tüketmez aşırı tüketirsek bu sefer bize çevre kirliliği olarak dönüyor" diyen Eroğlu, "Çözüm geri dönüşümdür, dünyada da o yöne gidiyor. Bizler bu atıkları geri dönüştürdüğümüz zaman hem ekonomimize katkı sağlayacağız hem de çevremizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

6 YILDA 1 MİLYON TON AMBALAJ ATIĞI DÖNÜŞTÜRÜLDÜ

Geri dönüşüm çalışmalarının halk hareketine dönüşmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile 6 yıldır yürüttüğümüz çalışmalarda toplamda 1 milyon tondan fazla ambalaj atığının geri dönüşümünü sağladık. Böylece ekonomiye 3 milyar liralık katkı sağlamış olduk. 9 milyon ağacı korumuş olduk. Bu, 6 yıl içinde 7 Belgrad Ormanı'nı Türkiye'ye kazandırmış olduk demek. 50 bin öğrenciye eğitim verdik. Bence bunlar yeterli değil o yüzden bu kampanyayı yapıyoruz. Bu çalışmaların halk hareketine dönüşmesi gerekiyor. Bütün vatandaşlarımızla beraber el ele geri dönüşüm seferberliği başlatmamız lazım" ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ BİLİNÇLENDİRİLECEK

Kampanya kapsamında bugüne kadar atık geri dönüşümüne yönelik yapılan çalışmaları hızlandıracaklarını vurgulayan Yavuz Eroğlu, "Okullarda daha fazla öğrenciye ulaşıp eğitimler vereceğiz. Geri dönüşüm kampanyası radyo, televizyon ve bilgi spotlarıyla tüketiciye ulaşacak. Sloganımız, plastiklerin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok. Bugünkü kongrede kampanyanın bir parçasıdır. Geri dönüşüm sektöründeki paydaşlarımıza kampanyaya başladığımızı söyleyip, hazırlığını hep birlikte yapacağız" dedi.

Videoya ulaşmak için tıklayınız.