PAGÇEV 2015 Yılında 8 Milyon Kişiye Hizmet Götürdü, Ekonomiye 422 Milyon TL Katkı Sağladı

Atık yönetimi, kaynağında ayrı toplama, geri dönüşüm, geri kazanım… Son zamanlarda çok sık duyduğumuz kavramlar. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geri dönüşüm bilinci nihayet olumlu sinyaller vermeye başladı. Artık tüm ülkeler geri dönüşümün hem ekolojik hem ekonomik katkılarından yararlanmak istiyor. Orta direk tüketicilerin sayısında 2030 yılı itibariyle beklenen üç milyar artışın, tüketim ve üretim alışkanlıklarını etkileyerek, talebi ve doğal kaynak mücadelesini daha da hızlandıracağı göz önüne alındığında bu çok önemli bir gelişme. Ancak önemli olan geri dönüşümü en sürdürülebilir biçimde kurgulamak. Geri dönüşümün en önemli sac ayağını ise atıkların kaynağında ayrı toplanması oluşturuyor. İşte bu noktada biz devreye giriyoruz. PAGEV'in Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi olarak kurduğumuz PAGÇEV, Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği'ne göre Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tüm ambalaj cinslerinin geri dönüştürülmesi konusunda görevlendirilen bir Yetkilendirilmiş Kuruluş olarak faaliyetlerini sürdürüyoruz. Bu görev çerçevesinde piyasaya ambalajlı ürün süren işletmeler adına, ambalaj atıklarının oluştuğu yerde diğer atıklardan ayrı toplanarak geri dönüşüm tesislerine gönderilmesini sağlıyoruz. Bu çalışmalar neticesinde 2015 yılında Türkiye genelinde 152 bin ton atığın geri dönüşüme kazandırılmasını sağlayarak, 39 ilçede yaklaşık 8 milyon nüfusa hizmet götürdük ve ülke ekonomisine 422 milyon lira katkı sağladık.

Piyasaya sürdükleri ambalajların geri dönüştürülmesi yükümlülüğünü üstlendiğimiz yaklaşık 600 firma adına topladığımız ve plastik, kâğıt, kompozit, cam ve metallerden oluşan 152 bin ton atığın yüzde 57’sini kağıt-karton oluşturdu. Ardından yüzde 31 ile plastik ürünleri gelirken; bu ürünleri yüzde 4 ile cam, yüzde 3 ile metal, yüzde 4 ile kompozit türleri ve yüzde 1 ile ahşap takip etti. 39 belediyede yürüttüğümüz bu çalışmalarda en fazla geri dönüştürülebilir atığı 22 bin tonla İstanbul-Küçükçekmece’den topladık. Okullarda verdiğimiz kaynakta ayrı toplama ve geri dönüşüm eğitimlerinin yanında bu yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi çalışanlarını da bilgilendirdik. Ayrıca hem kamuoyunda farkındalık oluşturmaya hem de sanayicimize yükümlülükleri konusunda bilgilendirmeye yönelik çeşitli etkinlikler ve eğitimler organize ettik. Yine ambalaj atıklarının ayrı toplanması konusunda halkımızı bilinçlendirme amacıyla kamu spotu hazırlayıp ana akım medyada yayınlanmasını sağladık. Hazırlatmış olduğumuz kamu spotumuz Ağustos-Aralık dönemleri arasında 22 kanalda toplam 89.685 saniye yayınlanarak etkili bir farkındalık oluşturdu.

 Geri dönüştürdüğümüz 152 bin ton atık sayesinde hem ekonomiye hem de çevreye verdiğimiz katkıları somut hale getirirsek; 973 adet ağaç kurtarılmış oldu. Aynı zamanda 180 ailenin yıllık elektrik tüketimini karşılayacak olan 494 bin 554 kilowatt elektrik ile 626 araç deposuna ve 10 ailenin su tüketimine denk gelecek 1 milyon 472 bin metreküplük su tasarrufuna imza atıldı. Ayrıca 12 bin metreküplük karbondioksit bertaraf edilirken; 113 adet futbol sahası eşitliğinde 818 bin metreküp depolama alanı ile 28 bin 196 litrelik fosil yakıt tasarrufu sağlandı.

2016 yılı hedefimizi ise 200 bin ton ambalaj atığının geri dönüşümü olarak belirledik bu çerçevede halihazırda İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Muğla, Bursa, Çanakkkale, Denizli, Aydın, Mersin, Antalya, Balıkesir, Kocaeli, Sakarya'da toplam 44 belediyede ambalaj atık toplanmasını sağlıyoruz. Henüz yılın başındayız ve yeni bölgelere açılmaya da devam edeceğiz. Bu yıl ayrıca hanelerde kapıdan kapıya eğitim çalışmalarımıza da hız vereceğiz.

 Yapmış olduğumuz bu çalışmaların sonuç verebilmesi için tüketicilerdeki geri dönüştürülmüş ürün algısının da düzeltilmesi gerekiyor. Örneğin; 2014 Eurobarometer araştırmasına göre, AB vatandaşları kaynak verimliliğinin gerekçelerini destekliyor. Katılımcıların çoğu kaynakların daha verimli kullanılmasının kendi ülkelerindeki yaşam kalitesini (% 86), ekonomik gelişimi (% 80) ve istihdam olanaklarını (% 78) olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyor. Buna rağmen, katılımcıların sadece % 35'i yeniden üretilmiş bir ürün satın almayı seçiyor. Yani tüketici geri dönüşümün doğal kaynakları koruyacağını, ekonomiye katkı sağlayacağını bilse dahi geri dönüştürülmüş ürüne şüphe ile bakıyor. Bu algıyı yıkmak için farkındalık çalışmalarının yapılmasının yanı sıra geri dönüşüm sektörünün de belirli bir kaliteyi ve standardı yakalamasını sağlamamız gerekiyor. Biz PAGÇEV olarak çevre odaklı, çevreyi koruyan her türlü etkinliğin destekçisiyiz. Sizlerden de bilinçli bir toplum, güzel bir ülke, aydınlık bir gelecek ve daha yaşanabilir bir dünya için ambalaj atıklarını ayrıştırarak geri dönüşüme destek olmanızı istiyoruz...

 

YAĞMUR CENGİZ

PAGÇEV GENEL MÜDÜRÜ