Plastik endüstrisi için atık yönetimi çok büyük bir önem taşıyor. İyi bir atık yönetimi olmayan ülkelerde plastik, kullanım sonrası çevresel sorunlara yol açabiliyor. Bu soruna çözüm arayan dünya plastik endüstrisi, atık yönetimi ve geri dönüşüm konusundaki son gelişmeleri IdentiPlast 2017’de paylaştı. PlasticsEurope ev sahipliğinde Viyana’da gerçekleştirilen 13. Uluslararası Plastik Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Konferansı’nın bu yılki odak konusu çevre ülkelerde yaşanan zorluklar ve fırsatlar oldu. Konferansta Türk plastik sektörünü temsil eden PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türkiye’de çok gelişmiş yasal düzenlemeleri var. Ancak çevreyi kirletene, ambalaj atıklarını ayırmayana veya tüketiciye bu hizmeti sunmayan belediyelere yaptırımlar uygulanmalı. İyi uygulanan bir atık yönetimiyle hem çevremiz hem de ekonomimiz kazanır” dedi.
Günümüzde kaynakların sürdürülebilirliği ve çevreci bir yaşam için geri dönüşümün önemi giderek artıyor. Plastik üreticisi ülkeler de plastik atıkların belirlenmesi, toplanması, ayrıştırılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanımı konusunda son gelişmeleri yakından takip ediyor. Bu alanda dünyanın en prestijli buluşması olan Identiplast 2017, plastik endüstrisini Viyana’da buluşturdu.
PlasticsEurope ev sahipliğinde 22 – 23 Şubat 2017 tarihlerinde Viyana’da gerçekleştirilen 13. Uluslararası Plastik Geri Dönüşüm ve Geri Kazanım Konferansı’nın (IndentiPlast) odak konusu çevre ülkelerde yaşanan zorluklar ve fırsatlar oldu. Konferansta AB ülkeleri dışında tek ülke temsilcisi olarak Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV) sunum yaptılar.
Identiplast Konferansı’nın ilk günü düzenlen AB mevzuatı ve atık yönetiminin uygulanması konulu panelde konuşmacı olarak yer alan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Türkiye’deki uygulamalar ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Konferansın ikinci günü ise PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz gelişmekte olan ülkelerde atık yönetimi zorlukları konusunda bilgileri katılımcılarla paylaştı.
IndentiPlast 2017’de; Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü’nden Hugo-Maria Schally, Avusturya, Almanya ve Galler Federal Bakanlıklarının ulusal hükümet temsilcileri, uluslararası çapta politika oluşturan kuruluşlar, akademiler, atık yönetimi ve plastik sektöründen üst düzey konuşmacılar yer aldı. İki gün süren etkinlikte konferansın bu yılki ana teması “Döngüsel Ekonomi ve Plastik: Fırsatlar ve Zorluklar” çerçevesinde Avrupa Komisyonu tarafından önerilen Döngüsel Ekonomi Paketi’nin sunacağı yeni fırsatlar ile Orta ve Güneydoğu Avrupa ülkelerini bekleyen zorluklar gündeme taşındı. Katılımcılar ayrıca Avusturya’da bulunan plastik geri dönüşüm tesislerini ziyaret ederek yerinde inceleme yapma fırsatı buldular.
Konferansta Türkiye’deki atık yönetimi ve geri dönüşüm uygulamalarını dünya plastik sektörü temsilcilerine anlatan PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı konuşmada, “Türkiye atık yönetiminde Avrupa Birliği’nin 27 ülke ortalamasının üzerinde bir performans gösteriyor ancak bu yeterli değil. Ülkemizde atık yönetimi konusunda gerçekten çok gelişmiş yasal düzenlemeler mevcut. Ancak uygulama da istenilen seviyede değiliz. Özellikle çevre bilincinin toplumda oluşması sadece eğitimle olmuyor. Etkin ceza uygulamaları olmalı. Çevreyi kirletmeni, ambalaj atıklarını ayırmamanın veya tüketiciye bu hizmeti sunmayan belediyelerin de yaptırımının istisnasız uygulanması gerekiyor. İyi bir atık yönetimi ile yapılacak geri dönüşüm sanayimizin ihtiyaç duyduğu ikincil hammaddeleri de sağladığından dolayı ülkemizin ekonomik geleceği açısından da önem taşıyor. Bu sayede dış ticaret açığı verdiğimiz ara mamul ithalatını azaltmamız mümkün” dedi.