İTO VE PAGEV FİRMALARI GEKAP HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu: GEKAP geliri geri dönüşüm için harcanmalı

Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması, 01 Ocak 2020 itibariyle uygulamaya başladı. GEKAP uygulamasının kapsamı, firmalara getirdiği yükümlülükler ve beyanname sürecinin nasıl işleyeceği konusunda kafalardaki soru işaretlerini gidermeye yönelik önemli bir etkinlik düzenlendi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) işbirliği ile düzenlenen “Yenilenen Çevre Mevzuatları Bilgilendirme Semineri” rekor katılıma sahne oldu. Hemen hemen her sektörden firmayı etkileyen GEKAP ile ilgili bilgi almak isteyen firma temsilcileri İTO Merkez Binası Meclis Salonu’nu doldurdu.

Gelir İdaresi Başkanlığı geçtiğimiz günlerde bir açıklama yaparak elektronik ortamda gönderilmesi gereken Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamelerinin verilme süresinin 30 Mart 2020 Pazartesi gününe kadar uzatıldığını duyurmuştu. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “GEKAP Beyannameleri için ek süre verilmesi, bu süre içerisinde iş dünyasının bilgilendirilmesi ve konunun daha etraflıca değerlendirilmesi açısından çok doğru bir karar oldu. PAGEV olarak bu süreçte İstanbul Ticaret Odası işbirliği ile firmalarımızı bilgilendirmek amacıyla harekete geçtik” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve PAGEV,Yenilenen Çevre Mevzuatları ile yapılması gereken iş ve işlemler konusunda firmaları bilgilendirmek amacıyla “Yenilenen Çevre Mevzuatları Bilgilendirme Semineri” düzenledi. Seminere; marka sahibi üreticiler/ithalatçılar, sanayi kuruluşları, geri dönüşüm firmaları, çevre danışmanlık firmaları, belediyeler ve Sivil Toplum Örgütleri davet edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uzmanlar, Sıfır Atık ve GEKAP Uygulamaları kapsamında bilgileri paylaşırken firmalardan gelen soruları da yanıtladılar.

Yenilenen Çevre Mevzuatları Bilgilendirme Semineri, İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş ve PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun konuşmaları ile başladı.

Geri dönüştürülmüş ürünlerden bedel alınmamalı

PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, firmalara 30 Mart 2020 tarihine kadar süre verilen GEKAP Beyannameleri ile ilgili firmalardan pek çok soru aldıklarını, İstanbul Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde gerçekleştirdikleri seminerin bu anlamda çok faydalı olduğunu belirtti. Konuşmasında GEKAP uygulamasını da değerlendiren Eroğlu, şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl plastik poşet ile başlayan, 01 Ocak 2020 itibariyle kapsamı genişleyen Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) uygulaması pek çok sektörü yakından ilgilendiriyor. Ana amaç çevreyi kirletme potansiyeli olan ürünlerden geri kazanımı desteklemek için katkı payı almak. Kirleten bedelini öder. Buna hayır diyecek kimse yoktur. Ancak burada sorulması gereken çevreyi kirletenlerin kimler olduğudur. Üretenler, piyasaya sürenler, ithalatçılar mı, bu ürünleri tüketen ve sorumsuzca doğaya bırakanlar mı yoksa geri dönüşüm altyapısını kurmayanlar mı? Resmin bütününe baktığınızda hepsi midir? Bütüne bakarak değerlendirmek gerekiyor ki bence işin temeli buraya gidiyor. Şu an dünyanın gündeminde en önemli konulardan biri döngüsel ekonomi ve bunun önemli bir parçasını oluşturan geri dönüşümdür. Mevzuat yüzde 100 geri dönüştürülmüş bir ürünü GEKAP kapsamından çıkarmıyor. Geri dönüşümü desteklemek istiyorsak GEKAP Mevzuatının bununla ilgili bölümünün tekrar değerlendirilmesini arzu ediyoruz. Geri dönüşümü destekleyen bir format mevzuatın içine daha net bir şekilde konulmalı. Yüzde 100 geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülmüş ürün içeren mamüllerle ilgili bir geliştirme yapılmasının çok önemli olduğunun altını çizmek istiyorum.”

GEKAP ve depozito uygulaması eş zamanlı başlamalıydı

GEKAP ve depozito uygulamasının eş zamanlı hayata geçmesi gerektiğine de işaret eden Yavuz Eroğlu, “Bu Mevzuatın en faydalı bulduğumuz noktalarından biri depozitoydu. Geri dönüşüm konusunda vatandaşı teşvik edecek etkili bir uygulama olarak görüyoruz. Geri dönüşüm ve depozito sistemi ise önümüzdeki sene uygulamaya koyulacak. Halihazırda depozito sistemine geçebilecek firmalar olmasına rağmen önümüzdeki seneyi beklemeleri gerekeceğinden bu sene Geri Kazanım Katılım Payını ödemek zorunda kalacaklar. GEKAP ve depozito uygulamasının aynı anda başlaması gerekirdi. Böylece amacına uygunluk konusunda artı bir değer getireceğini düşünüyorum” dedi.

GEKAP bedeli tüketiciye yansıyacak

PAGEV Başkanı Eroğlu, para vermeye yönelik bir sistemin geri dönüşüm açısından daha teşvik edici olacağı görüşünü yinelediği konuşmasına şu sözlerle son verdi: “GEKAP’a yönelik bir diğer altını çizmek istediğimiz konu limitlerle ilgili. Plastik sektörü olarak en çok gurur duyduğumuz konulardan biri çevresel etkisini azaltmak için ambalajların gramajlarını düşürmek ve daha az plastikle üretmektir. Maalesef mevzuatta bu konu yer almıyor dolayısıyla limitlerin de gözden geçirilmesi lazım. Ürün tanımı net olmayan, zor olan bir konuda firmalar bir takım riskler de alacak. Firmalarımız hata yaparlarsa 3 aydan 6 aya kadar hapis cezası da olan yeni bir risk ile karşı karşıya. En önemli konulardan biri de mevzuatın üreticiye getirdiği maliyetlerin tüketiciye yansıtılmak zorunda kalınacağı. Günün sonunda bedeli tüketici ödeyecek. Çevrenin korunması için ödenen bu kadar bedelin nereye gideceği de önemli bir konu. Biz istiyoruz ki geri dönüşüm altyapısının güçlendirilmesine gitsin. Firmaların yaptığı fedakarlığın neticesinde toplanacak bu bedeller genel hazine bütçesi yerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ülkemizde geri dönüşüm altyapısının daha iyi olması noktasında harcansın. Eminim üreticilerin de tüketicilerin de isteği bu yöndedir. Sonuçta para almak yerine para vermeye yönelik bir sistem kurulmasının geri dönüşüm açısından daha teşvik edici olacağına inanıyoruz”.

Açılış konuşmalarının ardından PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, etkinliğe ev sahipliği yapan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş’a bir teşekkür plaketi verdi. Seminerin konuşmacıları arasında yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan uzman isimler Şule Bektaş, Emre Cihan Kavlak ve Sinem Büşra Küçük ile seminerin diğer konuşmacısı Dolaylı Vergiler Danışmanı ve EY Şirket Ortağı Sercan Bahadır’a PAGEV tarafından plaket takdim edildi.

Plaketlerin verilmesinin ardından Yenilenen Çevre Mevzuatları Bilgilendirme Semineri’ninilk oturumu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürlüğü’nden Şule Bektaş’ın “Sıfır Atık Yönetmeliği ve Uygulamaları” başlıklı konuşması ile başladı. Bektaş, katılımcılara Sıfır Atık Yönetim Sistemi ve bu kapsamda yapılan çalışmaları anlattı. Daha sonra söz alan Sıfır Atık ve Ambalaj Atıkları Yönetimi Şube Müdürlüğü’nden Emre Cihan Kavlak ise firmalar tarafından en çok merak edilen Geri Kazanım Katılım Payı Yönetmeliği Uygulamaları (Ambalaj Atıkları) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Ambalajları piyasaya sürenlerin GEKAP kapsamında beyanname vermesinin zorunlu olduğunu belirten Kavlak, aynı şekilde piyasaya süren ithalatçının da bu kapsamda sorumlu olduğunu söyledi. Boş ambalaj tek başına GEKAP’a dahil değil ancak ambalaj fonksiyonu kazanan ve piyasaya sürülen her türlü bant, etiket vb. için de beyanname vermek zorunlu. Ambalajı piyasaya süren GEKAP’tan sorumlu.

Seminerin ikinci oturumunda Tıbbi ve Özel Atıklar alanında Geri Kazanım Katılım Payı Yönetmeliği Uygulamaları’nı ise Tıbbi ve Özel Atıklar Şube Müdürlüğü’nden Sinem Büşra Küçük anlattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir başka uzman isim Elif Güzey de yaptığı sunumda katılımcılarla değerli bilgiler paylaştı.

İkinci oturumda Dolaylı Vergiler Danışmanı ve EY Şirket Ortağı Sercan Bahadır, GEKAP’ın yine firmaları yakından ilgilendiren farklı bir boyutunu gündeme getiren önemli açıklamalar yaptı. GEKAP Beyannamelerinin maliyet tarafının çok merak edildiğini belirten Bahadır, “Üreticiyi ve ithalatçıyı kapsayan ihracatçının ise kapsam dışında olduğu uygulamada piyasaya süren sorumlu tutuluyor. Depozito kapsam dışında ancak genişlemesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Katılımın ve ilginin yüksek olduğu gözlenen seminer, firmalardan gelen soruların seminer katılımcılarına yöneltildiği Soru-Cevap bölümü ile sona erdi.