PAGEV’in “Sorumlu Endüstri, Sorunsuz Çevre” misyonu ile hayata geçirdiği Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, 5 Haziran Çevre Haftası kapsamında ambalaj atıklarının geri dönüşümü ve çevrenin korunmasına dikkat çeken pek çok etkinlik gerçekleştirdi. PAGÇEV’insevimli kahramanı HEROP’un da eşlik ettiği çevre etkinliklerinde, çocukların atıkların geri dönüşümünün çevreye kazanımları konusunda bilinçlendirilmeleri hedeflendi. Çocukların yanı sıra ev hanımlarına yönelik eğitimler de verildi. Yoğun bir tempoyla eş zamanlı yapılan PAGÇEV Çevre Haftası etkinlikleri; İstanbul’dan İzmir’e, Mardin’den Bursa’ya, Bilecik’ten Balıkesir’e kadar farklı illerde düzenlendi.
Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi)atık yönetimi çerçevesinde yürüttüğü ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümüçalışmaları gerçekleştiriyor. Atıkların geri dönüşümü konusunda ilköğretim çağından başlayarak her yaşta farkındalık yaratmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla bilinçlendirme çalışmaları yürüten PAGÇEV, kamu kuruluşları ve STK’ların yanı sıra yerel yönetimlerle yakın işbirliği halinde pek çok projeyi hayata geçiriyor.
PAGÇEV’in bu yılki Çevre Haftası çalışmalarında; çocukların atıkların geri dönüşümü sayesinde çevreye ve ülke ekonomisine yaratılan değer konusunda bilgilenmelerini sağlayan etkinlikler ağırlık kazandı.
Çocuklar hem eğlendi hem de atıkların geri dönüşümünü öğrendi…
Çocuklara çevre ve geri dönüşüm bilinci kazandırılması amacıyla İstanbul Çatalca’da başlayan etkinlikler Küçükçekmece, Esenler, Bursa’nın Mudanya İlçesine bağlı Akköy ve Balıkesir’in Edremit İlçesindeki okullar ile devam etti.
Çatalca’da yapılan etkinlikrenkli görüntülere sahne oldu. Çatalca meydanına kurulan atölyelerde çocuklarla birlikte çevre ve geri dönüşüm konulu resimler yapıldı. Ayrıca ev hanımlarına kaynağında ayrı toplama ile ilgili bilgiler verildi. PAGÇEV standını ziyaret eden Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, geri dönüşümün arttırılması için yapılan çalışmaları desteklediklerini açıkladı.
PAGÇEV, Küçükçekmece Belediyesi’nin öğrenciler arasında düzenlediği geri dönüşüm ve çevre konulu şiir, resim ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencileriödüllendirdiği Çevre Haftası etkinliklerine de destek verdi. Okuluna belirli oranda atık getiren çocuklara tablet hediye edildi. Etkinlikte, Belediye temizlik çalışanlarından oluşan Akmercan Çöpçüler Korosu sayesinde katılımcılar bilgilenmenin yanında keyifli vakit de geçirdiler.
İstanbul Geri Dönüşüm ve PAGÇEV işbirliğinde Esenler Şehir Düşünce Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte de ilkokul öğrencileri ve öğretmenlerine çevre ve ambalaj atıkları ile ilgili bilgilendirme yapıldı. Verilen eğitim sonrasında çocuklar, HEROP ile birlikte atık toplayarak bunları geri dönüşüme kazandırdı.
Bursa Mudanya’ya bağlı Akköy’de köy okulunu ziyaret eden PAGÇEV ekibi; anaokulu ve ilköğretim okulu öğrencilerine çevre ve geri dönüşüm ile ilgili bilgiler verdi. PAGÇEV ve Ekolojik Çevre işbirliğinde Balıkesir Edremit’teki pilot okulda gerçekleştirilen etkinliğeise 500 öğrenci katıldı. Ambalaj atıklarının ayrı toplanmasının öneminin vurgulandığı interaktif eğitimi çocuklar ilgiyle izledi.
Etkinliklerin sonunda PAGÇEV tarafından çocuklara günün anısı olarak şapka, t-shirt, rüzgar gülü ve balondan oluşan hediyeler verildi.
Atık toplama çalışmalarının yanı sıra geri dönüşümü tüm ülke geneline yaymak üzere çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten PAGÇEV Genel Müdürü Yağmur Cengiz, “Özellikle çocukların çevre ve geri dönüşüm bilincini erken yaşlarda edinmelerinin geleceğimiz açısından büyük önem taşıdığına inanıyoruz. Bu nedenle gerek 2015 gerekse 2016 yılı çalışmalarımızda çocukların ambalaj atıklarının bilinçli kullanımı ve geri dönüştürülmesi sayesinde sadece bugün değil geleceklerine yatırım yaptıklarını ortaya koyan bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verdik. 5 Haziran Çevre Haftası dolayısıyla Türkiye’nin farklı illerinde pek çok etkinliği hayata geçirdik, yapılan çalışmalara destek olduk. Ambalaj atıklarının doğru şekilde toplanması, ülke ekonomisi ve çevreye kazandırılması için hayata geçirdiğimiz projeler tüm hızıyla devam edecek” diye konuştu.
PAGÇEV’in 2015 yılı geri dönüşüm karnesinden notlar…
- PAGÇEV, 2015 yılında 39 belediye ile işbirliği yaptı ve bir önceki yıla göre yüzde 38 artışla 152 bin ton ambalaj atığını geri dönüştürdü.
- Yaklaşık 8 milyon kişinin atığına ulaşarak ekonomiye 422 milyon liralık katkı sağladı.
- PAGÇEV'in geri dönüştürdüğü atıklar sayesinde 2,7 milyon araç deposunun yakıtına eşit 110 milyon litre fosil yakıt ve 1 milyar kWh elektrik tasarrufu sağlandı.
- 2016 yılında 200 bin ton ambalaj atığını geri dönüşüme kazandırmayı hedefliyor.
- 2015 yılında PAGÇEV'in geri dönüştürdüğü kağıt atıklar sayesinde 973 adet yetişkin ağaç kurtarıldı. Bu ağaçlarla yaklaşık olarak 12 bin metreküp karbondioksitin havada tutulması önlendi. Ayrıca geri dönüştürülen bu atıklar sayesinde 174 bin ailenin yıllık tüketimine karşılık gelen 1,9 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı.
- Geri dönüştürülen plastik atıklar ile 154 bin ailenin yıllık elektrik tüketimine eşit olan 420 milyon kWh elektrik tasarrufu yapıldı.
- Tüm bu atıkların geri dönüştürülmesi ve atık depolama sahalarına gönderilmemesi sayesinde 113 futbol sahasına denk gelen 819 bin ton metreküp alandan tasarruf edildi.