Sıfır Atık; israfın önlenmesi, oluşan atığın azaltılması, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir. Söz konusu yaklaşım, atık hiyerarşisine uygun olarak bireysel, kurumsal veya belediye genelinde uygulanabilmektedir. Bununla birlikte sıfır atık uygulamalarının daha geniş kitlelere hitap etmesi, oluşan atık miktarının fazla olması ve uygulamanın yaygınlaştırılması açısından kurumsal uygulamalar büyük önem taşımaktadır.
Sıfır Atık Projesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde de uygulamaya geçirilmiş olup, 26.09.2017 tarihinde gerçekleştirilen Sıfır Atık Projesi Tanıtım Toplantısı ile tüm Türkiye'de uygulanmasına yönelik çalışmalar başlatılmıştır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan eylem planı çerçevesinde Sıfır Atık Projesinin 2018 itibariyle Ankara’dan başlamak üzere aşamalı olarak kamu kurumlarında, terminallerde (havaalanı, otogarlar, limanlar vb.), eğitim kurumlarında (üniversiteler, yüksekokullar, enstitüler, okullar vb.), alışveriş merkezlerinde, konut sitelerinde, sağlık kurumlarında (hastaneler, AVM’ler vb.), eğlence-dinlenme tesislerinde (otel, eğlence merkezleri, restoranlar, parklar vb.), stadyumlarda, iş merkezlerinde ve büyük iş yerlerinde uygulamaya geçirilmesi hedeflenmektedir.
Sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde atıklarımızı kontrol altına almak, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanabilir bir dünya bırakmak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığının kendi binasında hayat geçirilen sıfır atık yaklaşımı bundan sonraki uygulamalar için örnek teşkil etmektedir.
Sıfır Atık Projesinin, etkin bir şekilde yönetiminin sağlanması, çalışmaların seri bir şekilde yürütülmesi amacıyla tüm yetkilendirilmiş kuruluşlarla bir araya gelerek gerçekleştirilen toplantının ardından Bakanlığımızın tüm Türkiye’ye örnek olacak sıfır atık uygulamalarını yerinde inceledik. Kendilerini bu başarılı çalışma için tebrik ediyoruz.